Selv virksomheden med velfungerende økonomi kan få en betalingsanmærkning, og alligevel klinger ordet betalingsanmærknings vældigt negativt. Og endnu være det kan gøre det meget besværligt for en virksomhed med betalingsanmærkning at få et erhvervslån.
Man får en betalingsanmærkning, når man undlader at betale en regning. Betalinsganmærkninger registreres hos kreditoplysningsbureauer, som i det daglige omtales som at være registreret i RKI (Ribers Kredit information) er Danmarks største register for dårlige betalere i Danmark. Hvis du har ubetalte regninger hos en virksomhed, kan virksomheden, såfremt de er kunder hos RKI registreret, registrere dig som dårlig betaler i RKI registret.
I forbindelse med optagelse af et erhvervslån er det helt almindeligt, at långiver har kontrolleret for om din virksomhed og selv er registreret hos RKI.
Hvis du er i tvivl om du eller din virksomhed er registreret hos RKI kan du tjekke det her.
Det kan altså gøre det svært for dig at få et erhvervslån, hvis du har en betalingsanmærkning. Der vil dog findes låneudbydere, der på trods f din betalingsanmærkning alligevel vil tilbyde dig et lån. Men disse lån vil i så fald også være dyrere, da risikoen er højere.
Du kan til eksempel forvente:
Mange tror, man er brandmærket for livet, når først man er havnet i RKI registeret. Men faktisk kan man maksimalt være registreret i fem år. Efter de fem år slettes registreringen – også selvom du ikke har betalt din gæld. Du skylder naturligvis stadig pengene – gælden slettes altså ikke. Det betyder, at kreditor stadig kan forsøge at inddrive sin gæld ved at tage dig i fogedretten.
Så snart du har betalt din gæld, slettes du fra RKI registret. Kan du ikke betale hele beløbet på engang, kan du med stor sandsynlighed lave en afbetalingsløsning med dine kreditorer.